ISTORIJU PIŠU PRIJATELJI

ISTORIJU PIŠU PRIJATELJI

BALKAN PERSPECTIVES TODAY upravlja organizacijom regionalnih i međunarodnih konferencija visokog nivoa. Namera nam je da kroz dijalog postanemo pokretačka snaga promena na Zapadnom Balkanu. Mi spajamo lokalne i međunarodne lidere, donosioce odluka, eksperte iz različitih oblasti, mlade ljude i javnost kako bismo identifikovali, formulisali i razumeli izazove i prilike i dogovorili zajedničke korake ka stvaranju boljih društava na Zapadnom Balkanu.

BALKAN PERSPECTIVES TODAY je centar za dijalog o najdelikatnijim, najtežim nerešenim pitanjima koja koče politički i ekonomski razvoj u jugoistočnoj Evropi. Težimo ka evropskoj i evro-atlantskoj budućnosti za naše ljude, poštujući i podstičući jačanje saradnje sa drugim globalnim liderima, poput Kine i Rusije.

1782. g.
Antonio Zatta (fl. 1757-1797):
“Atlante Novissimo”

Ideja iza projekta BALKAN PERSPECTIVES TODAY je da pruži stručnu podršku vladama Zapadnog Balkana radi razvoja boljih opštih sistema upravljanja za građane i privredu i da ih pripremi za članstvo u Evropskoj uniji.

Počeci rada BALKAN PERSCPETIVES TODAY se vezuju za delovanje i projekte Instituta za javnu politku, regionalne think tank organizacije koja dugi niz godina svoje aktivnosti realizuje u cilju istraživanja politika, deljenja znanja i povezivanja,  pokrivajući širok dijapazon tema koje su od značaja za budućnost Zapadnog Balkana.

Značaj misije Instituta za javnu politiku, da obezbedi stabilnost, ekonomski razvoj i vladavinu prava u zemljama regiona, prepoznali su brojni visokoreferentni saradnici iz akademskog i političkog miljea, kao i pripadnici medijskog i civilnog sektora. Tako je nastao BALKAN PERSPECTIVES TODAY kao forum koji spaja eksperte iz raznih oblasti sa javnošću i donosiocima odluka, kroz koji svojim iskustvima i znanjem oni doprinose progresu društveno-političkog života.

Osnovni cilj organizacije BALKAN PERSPECTIVES TODAY je da poboljša i produbi razumevanje i izgradi poverenje u okviru regiona i van njega, pružanjem platforme za razgovor o gorućim temama, razmenu primera najbolje prakse i ispitivanje vrednosti inovacija i njihovih različitih dimenzija sa socijalnog, tehnološkog i organizacionog aspekta u potrazi za zajedničkim interesima.

BPT vas poziva da uzmete učešća u dijalogu o ekološkim pretnjama, o socijalnim i ekonomskim izazovima, o zajedničkim bezbednosnim pretnjama. Mi želimo da spojimo inkluzivnost i veštačku inteligenciju, rod i digitalizaciju, ljudska prava i depopulaciju.

Verujemo da istoriju pišu prijatelji. Vidimo prijatelje u svim zemljama koje okružuju Srbiju. Spremni smo da radimo sa njima kako bismo zatvorili jaz između naroda, nacionalnosti, privreda, društava, kultura i religija. Zajedno s našim susedima, spremni smo da proglasimo početak održivog mira na Balkanu.