Svečana dodela stipendija

Konferencija

Svečana dodela stipendija "Dositeja"


26. June 2021.

Stipendija koju talentovanim i uspešnim učenicima i studentima dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije, nosi ime – „Dositeja“. Naziv nagrade inspirisan je najvećim srpskim prosvetiteljem i reformatorom Dositejem Obradovićem, koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u našoj istoriji. Dodela stipendija je održana u okviru manifestacije „Akademska nedelja“, čija organizacija je poverena timu BALKAN PERSCPECTIVES TODAY.

O konferenciji

Od ove godine „Dositeja“ je u potpuno novom ruhu, a na njenom izgledu je radio tim naših dizajnera, umetnika i istoričara. Tokom manifestacije „Akademska nedelja“ promovisan je novi vizuelni identitet „Dositeje“, logotip i moto „Dies Diem Docet.“ Same plakete su pažljivo izrađene, tako da je svaka unikatna i vredna, na njima je utisnut suvi žig, a štampane su u Zavodu za izradu novca. U nameri da sertifikatu zaista dodamo i specifičnu umetničku vrednost, iskoristili smo ličnost po kojoj stipendija i nosi ime, pa ručno rađene grafike sa likom Dositeja Obradovića čine da je svaka plaketa unikatno autorsko delo. Ove godine podeljeno je ukupno 1490 stipendija i plaketa.

 

Pored novog izgleda plakete, povodom „Akademske nedelje“ je, u saradnji sa SANU i akademskom zajednicom, pripremljena i štampana brošura o 200 velikana srpske akademske zajednice, pod nazivom „Dvesta najznamenitijih Srpkinja i Srba, nezaboravljeni velikani znanja, umetnosti i nauke”. Brošura sadrži fotografije i kratke biografije ovih znamenitih ličnosti, a njena svrha je da inspiriše mlade dobitnike „Dositeje“, kako bi se, jednog dana, možda i njihovo ime našlo na ovom spisku.

 

Tokom „Akademske nedelje“, održani su svečani događaji u univerzitetskim centrima Srbije - Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru, na kojima je ministar omladine i sporta i predsednik Fonda za mlade talente Vanja Udovičić, najuspešnijim studentima lično uručio priznanja. Svečano zatvaranje Akademske nedelje održano je u subotu, 26.6.2021. godine u Beogradu, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

 

Svečanom zatvaranju Akademske nedelje na ”Kolarcu” prisustvovao je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je i dodelio stipendije najuspešnijim diplomcima beogradskog Univerziteta, čija je ocena tokom čitavog školovanja bila 10,00.

 

Na događaju su, u okviru prigodnog kulturno – umetničkog programa, nastupili i hor „Mokranjac“ i Ansambl ”Stanislav Binički”. Pored predsednika Fonda za mlade talente Vanje Udovičića i Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisutnima su se obratili i dr Zoja Bojić, viši naučni saradnik na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, Kajoko Jamasaki, doktor nauka, nagrađivani prevodilac, pesnikinja i profesorka univerziteta i Lidija Mikić, studentkinja medicine na Univerzitetu u Beogradu, jedna od dobitnica stipendije.

 

Govornici

Agenda

20:00-20:03

Studentska himna „Gaudeamus igitur“

20:04-20:07

Kratki video prikaz ”200 najznamenitijih Srpkinja i Srba”

20:08-20:12

Govor Vanje Udovičića

20:13-20:16

Muzičko izvođenje - "Grlica", Ohridska legenda

20:17-20:19

Govor porodice Kašanin - Bojić

20:20-20:22

Govor porodice Jamasaki Vukelić

20:23-20:27

Horsko izvođenje Mokranjčevih "rukoveti" - II rukovet

20:28-20:29

Govor studentkinje, dobitnice stipendije "Dositeja"

20:30-20:40

Dodela diploma Dositeja

20:40-20:45

Govor Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije

20:46-20:49

Završno izvođenje

Zadužbina Ilije M. Kolarca

Zadužbina Ilije M. Kolarca

Zadužbina Ilije M. Kolarca, poznata kao i Kolarčev narodni univerzitet se nalazi na Studenskom trgu 5, u najstrožem centru Beograda. Zgrada predstavlja objekat od velikog kulturnog i istorijskog značaja i kao takva je proglašena za nepokretno kulturno dobro. Zgradu Kolarčevog univerziteta je projektovao srpski arhitekta Petar Bajalović.

Beograd

Beograd

Beograd je glavni i najnaseljeniji grad Republike Srbije. Grad leži na ušću Save u Dunav, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom. Urbani deo Beograda broji populaciju od 1,23 miliona stanovnika, dok 1,7 miliona ljudi živi u široj okolini. Jedan je od starijih gradova u Evropi. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, oko 4800 godina pre nove ere. Grad je kroz istoriju bio osvajan više puta. U kobnom strateškom položaju, Beograd se borio u 115 ratova i razoren je 44 puta. Glavni grad Srbije je od 1405. godine, a bio je i glavni grad Jugoslavije od njenog osnivanja 1918. godine do njenog raspada.

Sponzori

"Telekom Srbija" a.d. Beograd

Kompanija Telekom Srbija zauzima vodeću poziciju na tržištu telekomunikacija u Srbiji i svojim korisnicima omogućava jedinstveno i integrisano korisničko iskustvo. Poslujući u Srbiji pod okriljem brenda mts, kompanija pruža usluge iz oblasti mobilne i fiksne telefonije, multimedijalnih servisa i interneta. Uvođenjem novih usluga i primenom najsavremenijih tehnologija, kompanija nastoji da omogući globalnu povezanost i da stvaranjem uslova za izvanrednu komunikaciju obogati život ljudi. U korporativne vrednosti Telekoma Srbija duboko je ukorenjeno i društveno odgovorno poslovanje i u skladu sa tim opredeljenjem kompanija donosi sve poslovne odluke.

Danas Telekom Srbija grupa u svom sastavu ima 14 kompanija lociranih u šest zemalja. Kontinuiranim ulaganjem u dalji razvoj i modernizaciju telekomunikacione infrastrukture, mreže i usluga, kompanija je u mogućnosti da uspešno odgovori na sve izazove, zahteve i očekivanja korisnika.