Svečana dodela stipendija

Konferencija

Svečana dodela stipendija "Dositeja"2022. godina


05. July 2022.

“Dositeja” je stipendija koju talentovanim i uspešnim učenicima i studentima dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije. Naziv nagrade inspirisan je najvećim srpskim prosvetiteljem i reformatorom Dositejem Obradovićem, koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u našoj istoriji. I ove godine, dodela stipendija je održana u okviru manifestacije „Akademska nedelja“.

O konferenciji

Ovogodišnja “Dositeja” otvorena je dodeljivanjem stipendija u Nišu i označila je početak Akademske nedelje. Diploma koja je prošle godine dobila potpuno novi izgled, a na čemu je radio naš tim dizajnera, umetnika i istoričara, ove godine je postigla rekordan broj od 1550 diploma, koje su dodeljene najuspešnijim studentima iz cele Srbije.

U okviru “Akademske nedelje” održani su svečani događaji na Univerzitetima u Kragujevcu i Nišu, na kojima je ministar omladine i sporta i predsednik Fonda za mlade talente Vanja Udovičić uručio priznanja najuspešnijim studentima.

Svečano zatvaranje “Akademske nedelje” održano je u utorak 5. jula 2022. godine u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a nama je drugi put po redu poverena organizacija događaja.
Svečanom zatvaranju prisustvovao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je na bini lično uručio diplome najuspešnijim diplomcima, čija je prosečna ocena tokom čitavog školovanja bila 10,00.

Događaj je otvoren studentskom himnom “Gaudeamus igitur”, u izvedbi hora Srpskog narodnog pozorišta. Pored predsednika Fonda za mlade talente Vanje Udovičića i Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisutnima su se obratili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Milica Vinaver, unuka Stanislava Vinavera, kao i jedan od dobitnika stipendije “Dositeja” Marko Šušnjar.

Govornici

Agenda

18:00-18:03

Studentska himna "Gaudeamus igitur"

18:04-18:06

Kratki video prikaz "Dositeja 2021"

18:07-18:12

Govor Vanje Udovičića

18:13-18:16

Horsko izvođenje "Ode Radosti"

18:17-18:20

Govor Miloša Vučevića

18:21-18:24

Video prikaz "200 naznamenijitih Srpskinja i Srba, nezaboravljeni velikani znanja, umetnosti i nauke"

18:25-18:27

Govor Milice Vinaver

18:28-18:30

Govor Marka Šušnjara, dobitnika stipendije "Dositeja"

18:31-18:45

Dodela diploma "Dositeja"

18:46-18:56

Govor Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije

18:57-19:00

Završno izvođenje

Srpsko narodno pozorište

Srpsko narodno pozorište

Srpsko narodno pozorište je osnovano 16/28. jula 1861. godine u Novom Sadu, u tadašnjoj Carevini Austriji (od 1867. Austrougarska monarhija).


Srpsko narodno pozorište je uvek bilo jedan od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji, a ne treba zaboraviti da je SNP iniciralo osnivanje drugih kulturnih institucija, kao što su Sterijino pozorje 1956, Akademiju umetnosti 1970. i Pozorišni muzej Vojvodine 1982.

Novi Sad

Novi Sad

Osnovan 1694. godine, Novi Sad je dugo vremena bio centar srpske kulture, zbog čega je često nazivan Srpska Atina. Danas je Novi Sad veliki industrijski i finansijski centar srpske ekonomije, univerzitetski grad i školski centar, kulturni, naučni, zdravstveni i politički centar Autonomne Pokrajine Vojvodine, grad domaćin mnogih međunarodnih i domaćih privrednih, kulturnih, naučnih i sportskih manifestacija, kao i grad muzeja, galerija, biblioteka i pozorišta.

Grad leži na obalama reke Dunav, između 1252. i 1262. kilometra rečnog toka. Na levoj obali Dunava se nalazi ravničarski deo grada (Bačka), dok je na desnoj obali, na obroncima Fruške gore, smešten brdoviti deo grada (Srem). Nadmorska visina sa bačke strane je od 72 do 80 m, dok se sa sremske strane kreće između 250 i 350 m.

Novi Sad ove godine, 2022. godine nosi počasnu titulu Evropske prestonice kulture.

Sponzori

"Telekom Srbija" a.d. Beograd

Kompanija Telekom Srbija zauzima vodeću poziciju na tržištu telekomunikacija u Srbiji i svojim korisnicima omogućava jedinstveno i integrisano korisničko iskustvo. Poslujući u Srbiji pod okriljem brenda mts, kompanija pruža usluge iz oblasti mobilne i fiksne telefonije, multimedijalnih servisa i interneta. Uvođenjem novih usluga i primenom najsavremenijih tehnologija, kompanija nastoji da omogući globalnu povezanost i da stvaranjem uslova za izvanrednu komunikaciju obogati život ljudi. U korporativne vrednosti Telekoma Srbija duboko je ukorenjeno i društveno odgovorno poslovanje i u skladu sa tim opredeljenjem kompanija donosi sve poslovne odluke.

Danas Telekom Srbija grupa u svom sastavu ima 14 kompanija lociranih u šest zemalja. Kontinuiranim ulaganjem u dalji razvoj i modernizaciju telekomunikacione infrastrukture, mreže i usluga, kompanija je u mogućnosti da uspešno odgovori na sve izazove, zahteve i očekivanja korisnika.