Predstavljanje

Konferencija

Predstavljanje "Zbirke mapa, veduta i dokumenata – Srbija, Crna Gora i Dalmacija kroz vekove"


14. May 2022.

Predstavljanje knjige "Zbirka mapa, veduta i dokumenata – Srbija, Crna Gora i Dalmacija kroz vekove" Instituta za javnu politiku, bio je povod i za održavanje međunarodnog skupa “Kartografija i kartofilija u Srbiji 2022.” održanog 14. maja 2022. godine u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“.
Međunarodni skup “Kartografija i kartofilija u Srbiji 2022.” bio je prvi događaj ove vrste u našoj zemlji. U Univerzitetskoj biblioteci, na jednom mestu, okupili su se naučnici, kolekcionari i predstavnici institucija koji su u okviru tri sesije razgovarali o razvoju kartografije, od njenog nastanka do danas. Posebna pažnja posvećena je značaju kartofilije i njenoj ulozi u smislu istorijskih dokumenata.


Ovim povodom, BALKAN PERSPECTIVES TODAY je angažovana u svrhu izrade vizuelnog identiteta i koncepta celokupnog međunarodnog skupa.

O konferenciji

Institut za javnu politku predstavio je 14. maja 2022. godine u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ "Zbirku mapa, veduta i dokumenata – Srbija, Crna Gora i Dalmacija kroz vekove".
U okviru predstavljanja knjige, Institut za javnu politiku i Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković svim posetiocima priredili su i međunarodni skup “Kartografija i kartofilija u Srbiji 2022.”.

Skup se sastojao iz 3 sesije, u okviru kojih su, naučnici, kolekcionari i predstavnici institucija imali priliku da ukažu na značaj kartografije i kartofilije.
Otvaranju skupa prethodila je jednodnevna izložba mapa i karata iz fonda Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i Instituta za javnu politiku, na kojoj su posetioci po prvi put bili u prilici da vide neke od najređih i najvrednijih mapa, karata i veduta sa ovih prostora.
Želja organizatora je bila da predstavi knjigu baš onakvom kakva ona i jeste, tačnije da ona nije puko nabrajanje podataka i suvoparno ređanje slika od stranice do stranice, već je ona zamišljena kao uvod u kartolifiju i kolekcionarstvo.

S druge strane, organizatori skupa su želeli i da, na jednom mestu, okupe ljude iz domaće i međunarodne javnosti kojima je predmet interesovanja upravo kartografija i kartofilija, kako bi one nastavile da postoje u vremenu digitalizacije i naprednih tehnologija.

Ukoliko uzmemo u obzir da je interesovanje za ovaj skup i izložbu prevazišlo sva očekivanja, smatramo da je želja i cilj organizatora ispunjen, kao i da postoji nada za povratak kartografije i kartofilije u Srbiju na velika vrata.

Beograd,
14. maj 2022. godine

Govornici

Agenda

10:00-10:15

Pozdravna reč i otvaranje izložbe

10:15-11:30

Predstavljanje knjige: Zbirka mapa, veduta i dokumenata - Srbija, Crna Gora i Dalmacija kroz vekove

11:45-12:45

Kartografija i njen razvoj

13:45-15:15

Kartofilja – institucionalne i privatne kolekcije

15:15-15:30

Završna reč i zatvaranje skupa

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Univerzitetska biblioteka

Univerzitetska biblioteka predstavlja jedinstveno svedočanstvo o razvoju društva u celini u jednom istorijskom trenutku i veoma upečatljivo ilustruje stanovište države koja je posle Prvog svetskog rata, svim silama nastojala da nadoknadi propušteno i da stane u red razvijenih zemalja, prepoznajući značaj obrazovanja u tom procesu.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ je naučna biblioteka Univerziteta u Beogradu i nalazi se u zgradi u Bulevaru kralja Aleksandra 71. Ona je matična biblioteka za sve univerzitetske i fakultetske biblioteke u Srbiji. Služi nastavnim i naučnim potrebama studenata, univerzitetskih nastavnika i naučnih radnika.

Dan biblioteke je 24. maj, dan slovenskih prosvetitelja Sv. Ćirila i Metodija.

Beograd

Beograd

Beograd je glavni i najnaseljeniji grad Republike Srbije. Grad leži na ušću Save u Dunav, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom. Urbani deo Beograda broji populaciju od 1,23 miliona stanovnika, dok 1,7 miliona ljudi živi u široj okolini. Jedan je od starijih gradova u Evropi. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, oko 4800 godina pre nove ere. Grad je kroz istoriju bio osvajan više puta. U kobnom strateškom položaju, Beograd se borio u 115 ratova i razoren je 44 puta. Glavni grad Srbije je od 1405. godine, a bio je i glavni grad Jugoslavije od njenog osnivanja 1918. godine do njenog raspada.

Sponzori

Institut za javnu politiku logo

Institut za javnu politiku

Institut za javnu politiku je posvećen izgradnji mirne, funkcionalne, demokratske i ekonomski održive budućnosti država i društava Zapadnog Balkana.

Fundamentalne pretpostavke za dostizanje takve budućnosti vidimo u prihvatanju, modernoj interpretaciji i promišljeno vođenoj implementaciji klasičnih i savremenih evropskih političkih, ekonomskih, kulturnih i društvenih vrlina, načela i organizacije zajednice.

Neotklonjiva je nužnost stalne promene i razvoja društava. Institut podstiče izgradnju sposobnosti društava Zapadnog Balkana da razumeju prošlost, prevladavaju izazove sadašnjosti i sa najvećom mogućom dozom spremnosti i izvesnosti idu u susret stabilnijoj budućnosti. U tom okviru smo koncentrisali napore i aktivnosti koji objedinjuju i afirmišu plodonosnu vezu potencijala akademskih zajednica, politike, civilnog društva, medija i javne sfere.

Institut predstavlja platformu za delovanje različitih javnih, političkih i ekonomskih aktera i grupa. Sarađujemo sa politički neutralnim stručnjacima iz svih delova Zapadnog Balkana, koji imaju višedecenijsko iskustvo u oblastima profesionalizacije medija, političke teorije i prakse, evropskih i transatlantskih integracija, bezbednosti, ljudskih i manjinskih prava, državne uprave, diplomatije, civilnog sektora, nauke i kulture.

Obrazovanje, i u klasičnom i u fleksibilnijim i modernijim značenjima, prepoznajemo kao najbolji mehanizam za progres društava u kojima Institut funkcioniše. Kroz edukaciju pojedinaca i jačanje kapaciteta javnosti želimo da stalno inspirišemo promene koje će omogućiti da zemlje regiona budu lideri u kreiranju dobrih javnih politika.

Institut za javnu politiku deluje kroz kancelarije u Podgorici, Beogradu i Ljubljani.