BALKANFILA XIX

Konferencija

BALKANFILA XIX


12. October 2023.

Filatelija i poštanska istorija ne samo da na poseban način predstavljaju kulturno-istorijske vrednosti jedne države, već takođe doprinose širenju kulturne baštine i jačanju veza među ljudima i narodima. Kroz prizmu poštanskih marki, svet se posmatra kao mesto bogate istorije i raznolikih kultura, a filatelija igra ključnu ulogu u očuvanju ovih neprocenjivih narativa.

U godini u kojoj se obeležavaju četiri značajna poštanska jubileja - 180 godina od donošenja prvog poštanskog akta, 150 godina od pojave prve srpske dopisne karte, 100 godina od osnivanja PTT muzeja i 75 godina od osnivanja Saveza filatelista Srbije - Beograd je imao čast da bude domaćin devetnaeste međunarodne filatelističke izložbe Balkanfila, nakon 46 godina od poslednjeg održavanja takvog događaja u Beogradu. Izložbu Balkanfila XIX organizovao je Savez Filatelista Srbije, u saradnji sa JP Pošta Srbije. Počasni pokrovitelj izložbe je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Celokupna organizacija događaja, uključujući kreiranje koncepta, vizuelnog identiteta, kao i svih aspekata izvršne produkcije, poverena je timu Balkan Perspectives Today.

O konferenciji

Međunarodna filatelistička izložba Balkanfila XIX održana je od 12 do 14 oktobra 2023. godine u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Ova, do sada najveća izložba filatelije u Srbiji i regionu, okupila je izlagače iz 12 zemalja regiona - izlagali su filatelisti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske - ali i posetioce i ljubitelje filatelije iz celog sveta.

Cilj ovog događaja, kome je Srbija po treći put bila domaćin, nakon prethodnih organizacija u Beogradu 1977. godine i Novom Sadu 1987. godine, bio je da učvrsti i razvija saradnju i prijateljstvo filatelista zemalja u regionu, ali i da predstavi ovaj značajan i jedinstveni 'hobi kraljeva' široj publici. Izložbu je otvorio v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević, a, okupljene su pozdravili i predsednik Saveza filatelista Srbije Nikola Ljubičić, predsednik Evropske akademije filatelista Petar Suhadolc i savetnik predsednika Republike Srbije Dejan Savić.

Posetioci su imali priliku da istraže 600 vitrina sa filatelističkim eksponatima, raspoređenih u 11 takmičarskih klasa. Nagrade su dodeljene najboljim izlagačima na ceremoniji 'Palmares', održanoj u velikoj sali hotela Mažestik. Dodeljene su posebno dizajnirane medalje koje su livene i pozlaćene, sa logotipom Balkanfile na prednjoj strani, uz datum i lokaciju događaja, dok je na poleđini ugraviran grb Balkanfile u Beogradu, inspirisan panoramom grada koja se pretvara u poštansku marku.

Takođe, prestižni "Gran prix" otišao je u ruke Hakmi Jozefa iz Turske, za kolekciju pod nazivom "Otomanska pošta na teritoriji bivše Jugoslavije". Ova nagrada za najbolji izložak pod nazivom "Azbuka", delo je umetnika Petra Popovića Pirosa, i predstavlja ideju ćiriličnog grafita, i pripada ciklusu koji je autor nazvao Ćirifiti. Skulptura predstavlja svojevrstan poklon ćirilićnom pismu i neverovatan spoj umetnosti i kulture.

Govornici

Agenda

09:30-18:00

12.10. - Svečano otvaranje izložbe

09.30 - 09.45 - Obraćanje Zorana Đorđevića - v.d. direktora JP Pošta Srbije

09.45 - 10.00 - Obraćanje Nikole Ljubičića - Predsednika Saveza filatelista Srbije

10.00 - 10.15 - Obraćanje Petra Suhadolca -Predsednika Evropske akademije filatelista

10.15 - 10.30 - Obraćanje Dejana Savića - Savetnika predsednika Republike Srbije

10.30 - Koktel

10:00-19:00

13.10. - Izložba BALKANFILA XIX - dodela Grand prix nagrade

10.00 - 19.00 Izložba BALKANFILA XIX

14:15 - 14:45 Predavanje: Izvan normi: Poštanske marke od neobičnih  materijala, Variussystems

15:00 - 15:30 Predavanje: "Srbi i Francuzi u Severnoj Africi 1916-1918“, prof. dr Milan Radovanović

15:45 - 16:15  Predavanje: Zbirka poštanskih maraka udruženja Adligat, Viktor Lazić

16:30 - 17:00 Predavanje: 100 godina postojanja i rada PTT muzeja

17:15 - 17:45 Predavanje: Diplomatske marke Pošte Srbije, Srbijamarka

19.00 - 23.00 Palmares - Dodela nagrade GRAND PRIX

10:00-18:00

14.10. - Izložba BALKANFILA XIX

10.00 - 18.00 Izložba BALKANFILA XIX

12:00 - 12:30 Predavanje: „Propagandni rat protiv Srbije u Velikom ratu“, prof. dr Milan Radovanović

12:45 - 13:15 Predavanje: Zbirka poštanskih maraka Muzeja vazduhopolovstva

13:30 - 14:00 Predavanje: Savremena filatelija Srbije, Srbijamarka

14:15 - 14:45 Predavanje: Najvažniji događaji u PTT muzeju

15:00 - 15:30 Predavanje: Kripto marka: kako uvesti filateliju u 21. vek, Variussystems

18.00 Zatvaranje izložbe

Dom vojske Srbije

Dom vojske Srbije

Dom vojske Srbije ili Palata Ratnički dom, je zgrada u Beogradu. Nalazi se u ulici Braće Jugovića 19. Monumentalno je zdanje u kome je smešten Dom Vojske Srbije čije su osnovne aktivnosti informisanje i obrazovanje pripadnika Vojske Srbije i građanskog sektora kroz brojne kulturne sadržaje kao što su: izložbe, koncerti, promocije knjiga, tribine, predavanja i sl. Prostorije Doma se koriste još i za održavanje prijema, konferencija, seminara, prezentacija, sajmova, poslovnih sastanaka, koktela, balova i modnih revija.

Izgradnja Doma je završena 1931. godine prema projektu profesora i arhitekata Jovana Jovanovića i Živojina Piperskog. Palata je izgrađena u stilu moderne sa elementima ekspresionizma. Plac za izgradnju Doma poklonila je Uprava grada Beograda, kao poklon bivšim ratnicima. Ratnički dom je izgrađen zahvaljujući dobrovoljnim prilozima članova Narodne odbrane i uz novčanu pomoć pokrovitelja kralja Aleksandra Ujedinjitelja. Pored vojne namene u Ratničkom domu su bile smeštene brojna kulturna udruženja koja su negovala rodoljublje i razvijala dobre odnose između vojske i naroda, odnosno civilnog sektora. Najaktivnija udruženja su bila Udruženja rezervnih oficira i ratnika, Udruženje dobrovoljaca, Sokolska matica, Jadranska straža, Društvo prijatelja Francuske i dr. Jedan deo objekta bio je namenjen boravku gostiju iz unutrašnjosti. Hotelski karakter Ratnički dom je u većoj meri zadobio dogradnjom dela prema Siminoj ulici. Ratnički dom ima dva kraka, jedan izgrađen između 1929. i 1932. godine, prema ulici Braće Jugovića i drugi, dograđen 1939. prema Siminoj, Francuskoj i Ulici Emilijana Josimovića.

Nakon invazije i okupacije otadžbine aprila 1941. godine ovo zdanje koriste nemačke okupacione vlasti. Avgusta 1941. u Dom se smeštaju oficiri Vermahta, koji ovo zdanje pretvaraju u sedište Gestapoa za čitav Balkan. Posle rata, na prvu godišnjicu Dana pobede, 9. maja 1946. godine, zvanično je ustanovljen Dom JA. Prvi posleratni komandant i načelnik Doma bio je profesor, ratni pukovnik, akademski slikar i grafičar Branko Šotra.U domu armije je osnovano i JSD.Partizan. Palata je 1984. godine na osnovu odluke Skupštine grada Beograda proglašena za kulturno dobro. Od 2010. Dom je postao sedište Medija centara „Odbrana“ i Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“.

Beograd

Beograd

Beograd je glavni i najnaseljeniji grad Republike Srbije. Grad leži na ušću Save u Dunav, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom. Urbani deo Beograda broji populaciju od 1,23 miliona stanovnika, dok 1,7 miliona ljudi živi u široj okolini. Jedan je od starijih gradova u Evropi. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, oko 4800 godina pre nove ere. Grad je kroz istoriju bio osvajan više puta. U kobnom strateškom položaju, Beograd se borio u 115 ratova i razoren je 44 puta. Glavni grad Srbije je od 1405. godine, a bio je i glavni grad Jugoslavije od njenog osnivanja 1918. godine do njenog raspada.

Sponzori

JP Pošta Srbije logo

JP Pošta Srbije

Javno preduzeće Pošta Srbije je tokom gotovo dva veka svog postojanja uvek predstavljala jedan od najznačajnijih poslovnih sistema naše države, ne samo zato što raspolaže najvećom infrastrukturnom i logističkom mrežom, koja pokriva celu teritoriju Republike Srbije – već pre svega zbog kvaliteta i dostupnosti usluga koju pruža i korporativne i društvene odgovornosti koju iskazuje u svakom trenutku.

Svi zaposleni u JP Pošta Srbije, njih oko 15.000, svojim radom i posvećenošću, odgovornošću i spremnošću za stalnu edukaciju i usvajanje novih znanja, veština i kompetencija, svakodnevno dokazuju da smo lider u oblasti poštanskog saobraćaja i usluga, kao i da smo kredibilan i uspešan poslovni sistem koji je osposobljen da u praksi realizuje i najzahtevnije projekte u svim logističkim i finansijskim uslugama, ali i da smo uvek otvoreni za osvajanje novih tehnologija i primenu inovacija u ovoj oblasti.

Pošta Srbije je moćan, tehničko-tehnološki opremljen i umrežen sistem, sposoban da brzo, kvalitetno i efikasno reaguje na sve promene na tržištu pružanja usluga poštanskog saobraćaja svih vrsta i finansijskih transakcija, kao što je i uvek okrenut konkretnim potrebama svojih korisnika, bez obzira da li se radi o pojedincu, građaninu, velikim privrednim sistemima ili potrebama države i njenih organa.

Kvalitet naših usluga, koji je verifikovan brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima, društvena odgovornost u poslovanju, koju permanentno iskazujemo kroz različite forme aktivnog učešća u akcijama koje imaju širi društveni značaj, stalna briga za zaposlene, za njihov radno-pravni i socijalno-ekonomski status, uz njihovo konstantno usavršavanje i edukovanje – čine nas posebno ponosnim, ali nas, ujedno, i obavezuju da pozitivne poslovne rezultate koje postižemo svakodnevno dodatno unapređujemo i poboljšavamo, na zadovoljstvo svih korisnika naših usluga.