Solidarnost i saradnja: Žene lideri i svet posle pandemije

Konferencija

Solidarnost i saradnja: Žene lideri i svet posle pandemije


20. August 2020.

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, godina 2020. proglašena je odlukom Vlade Republike Srbije za Godinu solidarnosti i saradnje, u cilju podizanja svesti javnosti o značaju ovih vrednosti, naročito u vreme kada se osećaju socioekonomske posledice pandemije virusa COVID – 19. Kriza izazvana pandemijom ovog virusa je globalno podsetila društvo da se solidanost i saradnja moraju posmatrati kao trajni principi koji unapređuju i osnažuju društvo. Tim povodom, BALKAN PERSPECTIVES TODAY je angažovana u svrhu izrade vizuelnog identiteta i koncepta tri online konferencije: „Međugeneracijska saradnja i solidarnost: Imamo jedni druge“ (4.08.2020.), „Uloga kriznog menadžmenta u doba pandemije – Međusektorska solidarnost i saradnja“ (11.8.2020.) i „Solidarnost i saradnja: Žene lideri i svet posle pandemije“(20.8.2020.). BPT je, takođe, poverena kompletna izvršna produkcija ovih događaja i organizacija medijskog izveštavanja.

O konferenciji

Međunarodna konferencija „Solidarnost i saradnja: Žene lideri i svet posle pandemije“ održana je 20.8.2020. godine, putem platforme Zoom, sa direktnim prenosom na YouTube-u. Konferencija je imala za cilj identifikaciju problema sa kojima se susreću žene u doba pandemije i opštu analizu napretka koji je napravljen u zemlji i na globalnom nivou u pogledu njihovog položaja u društvu. Želja organizatora je bila da se ovom prilikom, takođe, afirmiše doprinos svih žena koje su svojim delovanjem pokazale važnost solidarnosti za bolje rešavanje kriznih situacija tokom pandemije virusa COVID – 19.

 Međunarodna konferencija „Solidarnost i saradnja – Žene lideri i svet posle pandemije“ je poslužila kao platforma za predstavljanje mera koje su preduzete kako bi se smanjile posledice pandemije, ali i za razmenu iskustava i primera dobre prakse koji mogu da podstaknu sve zemlje učesnice da rade na razvoju boljih opših sistema upravljanja, osmišljavanju i sprovođenju politika koje vode unapređenju rodne ravnopravnosti u Godini saradnje i solidarnosti, iskorenjavanju siromaštva, povećanju zaposlenosti, ekonomskom rastu i ostvarivanju jednakih mogućnosti za sve.

 Na konferenciji su govorile brojne državne, regionalne i globalne zvaničnice i eskpertkinje. One su, kroz razmenu iskustava i dobre prakse, analizirajući postignuti napredak i trenutni položaj žena u društvu, dale dodatni doprinos unapređenju rodne ravnopravnosti. Ova konferencija je ostvarila svoj cilj da istakne koliko je značajna uloga žena koje su donosioci odluka za društveno politički progres, kao i za stabilnost jedne zemlje.

Govornici

Agenda

16:00-16:10

Uvodno obraćanje

16:10-16:30

Panel diskusija

Željka Cvijanović

16:30-16:30

Eleonora Mitrofanova

16:45-17:00

Anastasija Stepanova

17:00-17:10

Ksenija Vučić

17:10-17:20

Amina Mohamed

17:20-17:30

Džejn Muigaji

17:30-17:40

Alena Kuzmenko

17:40-17:50

Ivanka Jovanović

17:50-18:00

Zoran Đorđević

BelExpo centar

BelExpo centar

BelExpo centar je jedan od lidera u oblasti uslužnih i ugostiteljskih delatnosti koji pruža vrhunski proizvod, novu kulturu usluge i organizacije. Nalazi se na Novom Beogradu, u poslovnom jezgru prestonice. U okviru kompanije BELEXPOCENTAR je hotel HOLIDAY INN BEOGRAD i multifunkcionalna hala Belexpocentar, gde se mogu organizovati najrazličitije vrste događaja. Belexpocentar je do početka 2010. godine bio deo EXPO XXI Asocijacije Izložbenih i Konferencijskih Centara. Od otvaranja 2006. godine do danas u Belexpocentar hali je održano preko 250 različitih događaja i konferencija.

Beograd

Beograd

Beograd je glavni i najnaseljeniji grad Republike Srbije. Grad leži na ušću Save u Dunav, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom. Urbani deo Beograda broji populaciju od 1,23 miliona stanovnika, dok 1,7 miliona ljudi živi u široj okolini. Jedan je od starijih gradova u Evropi. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, oko 4800 godina pre nove ere. Grad je kroz istoriju bio osvajan više puta. U kobnom strateškom položaju, Beograd se borio u 115 ratova i razoren je 44 puta. Glavni grad Srbije je od 1405. godine, a bio je i glavni grad Jugoslavije od njenog osnivanja 1918. godine do njenog raspada.