Novi život stare knjige

Konferencija

Novi život stare knjige


06. June 2023.

U današnjem digitalnom dobu, sve više vremena provodimo povezani sa tehnologijom. Imamo pristup neograničenim količinama informacija na samo jedan klik, brže nego ikada pre. Digitalni alati su promenili način na koji pristupamo i konzumiramo sadržaj, uključujući i knjige. Iako se može činiti da su štampane knjige izgubile svoju relevantnost, njihova uloga uostaje nezamenjiva. Knjige su odigrale ključnu ulogu u oblikovanju i očuvanju kulture jedne države kroz vekove.

Uviđajući značaj knjige i sa ciljem da dublje istraži njenu ulogu u savremenom svetu, Biblioteka Instituta za javnu politiku, u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom Svetozar Marković”, organizovala je naučnu konferenciju ukazujući na značaj ove teme i potrebu da se ohrabri očuvanje dragocenog nasleđa. Produkcija ovog događaja poverena je timu Balkan Perspectives Today.

O konferenciji

Međunarodna naučna konferencija Novi život stare knjige održana je 27. maja 2023. godine u  Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković” u Beogradu. Konferenciji su prisustvovali eminentni gosti, stručnjaci iz zemlje i inostranstva koji su tom prilikom govorili o značaju i mestu knjige u savremenom društvu, kao i neohodnosti da se osvetle negativni uticaji kojima je izložena, i da se utiče na pozitivne promene. 

Program je obuhvatio tri tematski bogate sesije posvećene različitim aspektima knjige. Institucionalni život knjige predstavljen je od strane eksperata iz različitih institucija koji su govorili o kolekcijama starih i retkih knjiga, kao i programima i projektima koji su povezani sa njima. Javni i tajni život knjige predstavili su renomirani stručnjaci diskutujući o važnim temama koje se odnose na štampanje knjige uopšteno, kao i na stare i retke knjige. Naposletku, budućnost knjige bila je sagledana kroz teorijska razmatranja i projekte koji imaju za cilj da istraže njenu sveobuhvatnu ulogu u budućnosti.

U okviru konferencije, organizovana je i izložba starih i retkih knjiga iz fonda Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković“ i Biblioteke Instituta za javnu politiku, među kojima su neke od njih po prvi put prikazane u javnosti. Neke od  knjiga koje su gosti imali priliku da vide bile su: Oktoih prvoglasnik iz 1494. godine, prva ćirilična knjiga kod Južnih Slovena, Prva čitanka za osnovne srbske škole iz 1867. godine, Katihisis mali iz 1776. godine, Molitvenik iz 1539. godine, Mesecoslov iz 1719. godine, najstarija srpska bakrorezna knjiga, prvo izdanje Gorskog vijenca, Slobodijada iz 1854. koja je pripadala biblioteci Joce Vujića i mnoge druge knjige koje su proglašene za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Govornici

Agenda

10:00-10:30

Sesija 1 - Institucionalni život knjige

Govonici:

Novka Šokica Šuvaković, Biblioteka Matice srpske
Mr Ljubica Ćorović, Biblioteka grada Beograda
Svetlana Pucarević, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”
Vladimir Tomić, Muzej grada Beograda
Slađana Mitrović, Biblioteka “Radoje Domanović” Topola
Doc. dr Adam Sofronijević, Biblioteka Instituta za javnu politiku 

Moderator:

Dejana Kavaja Stanišić, Moderatorka

11:30-12:00

Kafe pauza

12:00-13:30

Sesija 2 - Javni i tajni život knjige

Govornici:

Roberto Kondota, Bibliofil, Italija
Dragan Ambrozić, Dom omladine
Blagoje Pantelić, Izdavačka kuća Biblos
Aleksandar Ćeklić, Umetnik - knjigovezac
Prof. dr Olivera Batajić Sretenović, Fakultet primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 

Moderator:

Doc. dr Adam Sofronijević, Institut za javnu politiku

13:30-14:30

Pauza za ručak

14:30-16:00

Sesija 3 - Budućnost knjige

Govornici:

Sally Chambers, DARIAH - The Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, Belgija
Milena Dobreva Mekferson, BRODhub - Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media, Bugarska
Michiel Cock, Vrije Universiteit Amsterdam, Holandija
Tamara Butigan, Narodna biblioteka Srbije
Doc. dr Adam Sofronijević, Biblioteka Instituta za javnu politiku 

Moderator:

Dr Vladimir Abramović, Institut za javnu politiku

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Univerzitetska biblioteka

Univerzitetska biblioteka predstavlja jedinstveno svedočanstvo o razvoju društva u celini u jednom istorijskom trenutku i veoma upečatljivo ilustruje stanovište države koja je posle Prvog svetskog rata, svim silama nastojala da nadoknadi propušteno i da stane u red razvijenih zemalja, prepoznajući značaj obrazovanja u tom procesu.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ je naučna biblioteka Univerziteta u Beogradu i nalazi se u zgradi u Bulevaru kralja Aleksandra 71. Ona je matična biblioteka za sve univerzitetske i fakultetske biblioteke u Srbiji. Služi nastavnim i naučnim potrebama studenata, univerzitetskih nastavnika i naučnih radnika.

Dan biblioteke je 24. maj, dan slovenskih prosvetitelja Sv. Ćirila i Metodija.

Beograd

Beograd

Beograd je glavni i najnaseljeniji grad Republike Srbije. Grad leži na ušću Save u Dunav, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom. Urbani deo Beograda broji populaciju od 1,23 miliona stanovnika, dok 1,7 miliona ljudi živi u široj okolini. Jedan je od starijih gradova u Evropi. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, oko 4800 godina pre nove ere. Grad je kroz istoriju bio osvajan više puta. U kobnom strateškom položaju, Beograd se borio u 115 ratova i razoren je 44 puta. Glavni grad Srbije je od 1405. godine, a bio je i glavni grad Jugoslavije od njenog osnivanja 1918. godine do njenog raspada.